Ons verhaal

Samen zijn we De Buurvrouw

De Buurvrouw, een uniek wijkgebouw in Rotterdam Schiebroek waar de bewoners voor elkaar, en met elkaar bouwen aan een sociale duurzame gemeenschap. De Buurvrouw wordt gerund als een bewonersbedrijf. Door het verlenen van diensten, de verhuur van ruimtes en catering wordt geld verdiend. De winst van het bewonersbedrijf wordt besteed aan sociaal maatschappelijke initiatieven van de bewoners die bijdragen aan het welzijn in de wijk, en aan de begeleiding van onze bijzondere medewerkers.  We zeggen dan ook dat onze winst niet te vinden is in de boeken, maar in de mensen.

Naast een functie als buurtgebouw vervullen we ook een rol als lokaal cultureel centrum. Zo huisvesten we verschillende dansscholen, koren, creatieve clubs en zijn er gemiddeld zo’n 70 optredens per jaar. Ook als cultureel centrum staat het versterken van de gemeenschap centraal. Zo zijn de bewoners inhoudelijk verantwoordelijk voor de programmering en is het aanbod afgestemd op de wijkbewoners. Voorstellingen moeten voor iedereen bereikbaar zijn en waar mogelijk bieden we de voorstellingen gratis aan. Iedereen die binnen cultuur een relevant aanbod heeft voor wijkbewoners krijgt de voorkeur om ruimtes te gebruiken tegen een sterk gereduceerd tarief.

De Buurvrouw granola
De Buurvrouw granola

Vanuit de Buurvrouw werken aan sociale duurzaamheid!

Sociale duurzaamheid gaat over het bevorderen en ondersteunen van sociale structuren die op de lange termijn welzijn, gelijkheid en cohesie in onze gemeenschap waarborgen. Het gaat om het creëren van een eerlijke, rechtvaardige en inclusieve gemeenschap waarin iedereen kan meedoen en zich kan ontwikkelen, ongeacht achtergrond, inkomen of sociale positie. De gemeenschap is voor ons niet opgebouwd uit doelgroepen maar is een organisch geheel waarin iedereen met elkaar verbonden is.

Je kunt de Buurvrouw zien het als een kleine micro-economie waar we met elkaar, voor elkaar zorgen. Waar de wereld steeds meer lijkt te gaan over het individu, doen wij het lekker op onze eigen manier, samen met de buurt. Zo is bijna 65% van wat we serveren lokaal geproduceerd door veelal kleine “jonge” ondernemers uit de wijk. En wat niet lokaal geproduceerd kan worden kopen we in bij lokale ondernemers. Onze bakfiets zie je regelmatig met inkopen door de wijk rijden waarmee we onze CO2 uitstoot minimaliseren en lokale ondernemers ondersteunen.

Wij zien de Buurvrouw dan ook niet zozeer als een gebouw, maar als een plek waar van alles kan ontstaan wat bijdraagt aan een leefbare, leuke en veilige wijk. En daar kan iedereen in bijdragen, op zijn eigen manier. Huur een ruimte, kom lunchen, geniet van een avondje uit. Kom helpen, stagelopen, leren, bedenk een eigen initiatief of sluit je aan bij een bestaand plan. Met zijn allen zijn we de Buurvrouw.

Meedoen bij de Buurvrouw?

De Buurvrouw wil graag een plek zijn in de wijk, voor de wijk en door de wijk. We kunnen het alleen doen samen met de bewoners uit Hillegersberg-Schiebroek. Wil je een bijdrage leveren als vrijwilliger? Ben je op zoek naar een plek voor stage of werkleerplek? Heb je een leuk idee wat van waarde is voor de wijk? Wil je misschien als partner meedoen of wil je ons op een andere manier ondersteunen? Dan willen we graag kennis met je maken?

Voor meer informatie kun je altijd contact met ons opnemen via info@buurvrouwrotterdam.nl.

Fiscale naam:
Stichting Wijktheater De Buurvrouw

Fiscaal nummer (RSIN):
862275581

Contactgegevens:
Larikslaan 200, 3053LG Rotterdam
+31 (0)6 – 1890 8806
info@buurvrouwrotterdam.nl

Algemeen bestuurslid: Koeslag, Juliette

Penningmeester: Onneweer, Robertus

Voorzitter: le Poole – Geenen, Astrid Gabrielle

Algemeen bestuurslid: Rob ’t Hart

De bestuurders van Stichting Wijktheater De Buurvrouw ontvangen geen financiële tegemoetkoming voor hun geleverde inzet.

Onze winst zit in de mensen

Het grootste deel van onze inkomsten komt voort uit de verhuur van onze ruimtes, de catering en het verlenen van diensten. Daarnaast ontvangen we voor de culturele programmering een bijdrage vanuit de afdeling Kunst en Cultuur van de gemeente Rotterdam. Projectmatig werken we met fondsen op het gebied van cultuur en welzijn.

De winst die de stichting maakt worden besteed aan de volgende zaken:

  • Bieden van begeleiding van onze “bijzondere” medewerkers zoals mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, jongeren met een beperking en medewerkers die weer belastbaar gemaakt worden om terug te keren in het reguliere arbeidsproces.
  • Het voeren van een charitatief huurtarief bij activiteiten die bijdragen aan cohesie in de wijk.
  • Het ondersteunen of mogelijk maken van initiatieven van bewoners, voor bewoners die bijdragen aan verbinding in de wijk.
  • Het aanbieden van gratis culturele voorstellingen voor doelgroepen die gekenmerkt worden als kwetsbaar of van huis uit niet veel met cultuur in aanraking komen.